Testünk mindent elárul rólunk. Kialakult testalkatunkat befolyásolja neveltetésünk, mozgáskultúránk, életvezetésünk, a munkánk, és a minket érő környezeti hatások.

Érzelem- és gondolatvilágunk is hatást gyakorol testi egészségünkre. De fordítva is érvényes: egy jól kondicionált test segít a személyiség fejlődésében.

Életünk során mindig újabb és újabb energiák érkeznek testünkbe, és ha egy szinten az energia megállítódik, akkor ott rendszerint megbetegszik az azon a szinten lévő szervünk. Az energiatorlódás fájdalmat jelent. Betegség akkor alakul ki, ha ott energiahiány van. A thai masszázs az energiablokkok oldásával segít a szervezet összműködését és egyensúlyát helyreállítani.

A thai masszázs 6 alapeleme:

1.alapelem: meditáció

A thai masszázs a meditáció egy aktív formája. A meditáció célja létrehozni a semlegesség állapotát, amelynek lényege, hogy nem vagyunk sem pozitív, sem negatív állapotban. A thai masszázs ellazult állapotot teremt, amelyet a speciális koreográfia segít fenntartani a masszázs teljes időtartama alatt. A masszázs kezdetekor a masszőr is kitisztítja a fejét, hogy csak a vendégre koncentráljon.

2.alapelem: a jóga

A jóga gyakorlatok nyújtják az izmokat, nyugtatják a testet-lelket, csökkentik a feszültséget. A thai masszázs olyan jóga, amit passzívan végzünk, masszázs útján. A jóga szó eredeti jelentése: ráirányítani valamire a figyelmünket, összpontosítani. A jóga gyakorlatokat meditációval kísérve, speciális légzési technikákkal gyakorolják.

3.alapelem: testmozgás

A masszázs során végzett mozgás alkalmas az egyes szervek működésének serkentésére és gátlására is, miközben segít megszabadítani az elmét a káros gondolatoktól és a negatív érzelmektől. A testmozgást a keleti kultúrákban máshogyan értelmezik, mint nyugaton, például a thai-chi nemcsak mozgás, hanem egy módszer az energiaegyensúly visszaállítására, és eszköz a szervezet erejének visszaállításához.

4.alapelem: reflexológia

Régészeti leletek szerint a reflexológiát már az ókori Egyiptomban is ismerték, de mindenképp közel 5000 éves gyógymód. A reflexológia bizonyos bőrfelületek, pontok, zónák ingerlését jelenti, ahol az ingerre egy reflexvisszahatás jelentkezik a hozzá tartozó szervben vagy testrészben. A thai masszázst nevezhetjük egyfajta reflexológiai kezelésnek is, ahol a kezelés a lábfejekre, a talpra, a kezekre, a fülekre és az arcra összpontosul. A fő reflexterületek átnyomkodása, masszírozása az egész szervezetre hat.

5. alapelem: akupresszúra

A thai masszőr az ún. meridiánvonalakon halad, azzal a céllal, hogy megszüntesse a feszültséget és az energiaelzáródásokat. Használja a hüvelykujjait, az ökleit, a könyökeit és a sarkait is. Az akupresszúra fájdalomcsillapító hatású is.

6.alapelem: gyógyító művészet

A jóga, a reflexológia és az akupresszúra az elemek erejének felhasználásával olyan egyedülálló, hatékony kezeléssé teszi a thai masszázst, ami javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot.