Míg a nyugati masszázsfajtáknál az izomzat megdolgozása a cél, addig a thai masszázsnál a test energiavonalai mentén a test energiáit aktivizálják, ritmikus akupresszúrás nyomásokkal. Tehát, -eltérően a nyugati masszázsoktól, – a tradicionális thai masszázs nem a fizikai testtel, hanem az energiatesttel dolgozik.

Egészséges embereknél az életenergia akadálytalanul áramlik, de amennyiben elzáródik az energiaáramlás, betegség alakulhat ki. A thai masszázs eljárása egy sajátos koreográfia mentén történik: minden testrészen végigmegy a masszőr, a lábujjaktól a fejbúbig. Tartalmaz nyújtó gyakorlatokat is, bár azok itt nem az izmokra hatnak.

A masszőrök tenyérrel, ujjhegyekkel, térddel, talppal, könyökkel is dolgoznak. Az energiablokkok felszabadításával helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik az öngyógyító ereje, erősödik az immunrendszer, megszabadulhatunk a feszültségtől, könnyűnek és felszabadultnak érezhetjük magunkat.

A thai masszázst a földön végzik, ennek filozófiai oka van: a masszőrnek és a páciensnek egy szinten kell lenniük.  Ez praktikus is, mert így könnyebb a masszírozás. A masszőr ugyanis nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és technikai elemeket használ. Felszerelésre nincs szükség, a tradicionális thai masszázs bárhol elvégezhető.

A thai masszázs a test egészén futó 10 fő energiavonal elméletén alapszik. A jóga-filozófia szerint az életenergiát a belélegzett levegővel és az ételekkel vesszük magunkhoz. Ezt az éltető energiát az energiacsatornák szállítják mindenfelé a szervezetben. Ha zavart az energiaáramlás, akkor az energia nem tud szétterjedni a testben, és ez rendellenességet okoz a testben. Az energiavezetékekből 10-t használ a thai masszázs, azt a 10-t, amelyen a legfontosabb akupresszúrás pontok vannak. Ezen vonalak és pontok masszírozásával egyes betegségek kezelhetőek, és egyes fájdalmak csökkenthetőek. Ez a 10 fő energiavezeték elegendő egy egész testet érintő kezeléshez. A masszázs serkenti a vérkeringést, a nyirokkeringést, így javul a koncentráció, a teljesítőképesség, a szervezet stresszoldása, és gyorsabb lesz az izomsejtek regenerációja.

A páciensen végzett nyújtó gyakorlatokat „alkalmazott hatha jógának”, vagyis „alkalmazott fizikai jógának” is nevezik. A thai masszázst pedig szokás thai jóga masszázsnak nevezni, vagy a lusták jógájának is. Az energiamunka, a jógaszerű nyújtások, oldások egy olyan jógához teszik hasonlóvá a thai masszázst, amikor a páciens fekszik, a masszőr pedig „megjógáztatja”.

A thai masszázs különösen ajánlható asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni regenerálódás, agyvérzés utáni végtag mozgékonyság helyreállítás során.