Szerte a világon az egyik legrégebbi, legnépszerűbb és talán leghatékonyabb masszázs a thai masszázs.

2500 évvel ezelőttre, Indiába nyúlnak vissza gyökerei. Legendás alapító atyja egy észak-indiai orvos, Jivaka Kumar Bhacca volt. Szobra Bangkokban, a Nagy Palota földszintjén található, követői és tisztelői minden nap friss ételt, virágot tesznek a szobor mellé, füstölőt gyújtanak emlékére. Kumar Bhacca Buddha kortársa és személyes barátja volt, és a magadhai király, Bimbisara személyes orvosa. Tanításai a buddhizmus megérkezésével egyidőben érkezhettek Thaiföld területére, az i.e. 3-4. században. Ásványokat, gyógynövényeket és különleges technikákat használt gyógyításra. Chiang Mai-ban kórházat, majd később iskolát alapított.

Az általa hirdetett masszázs technikája később a családokon belül szájról szájra terjedt, és közben fejlődött. A kolostorokban pálmalevél iratokon őriztek meg róla leírásokat, de sajnos a XVIII. században a burmai megszállás alatt sok elveszett közülük. A megmaradt pálmaleveleket később 1832-ben III. Rama király gyűjtötte össze és bevésette a Wat Pho falába. Így maradt fenn 60 ábra az energiavonalak ábrázolásáról. Ezek a vésetek sematikusan ábrázolják az energiavonalakat, 30-t szemből, 30-t hátulról. A kővéseteken kívül a templomok falain rajzok is találhatóak, amelyek az energiavonalak mentén látható energiapontokat ábrázolják.

1908-ban Nagy V. Rama király lefordíttatta az összes ősi nyelven fennmaradt orvosi leírást napjaink thai nyelvére, és kézírással feljegyeztette „Királyi Orvosi Szöveg Könyv” néven. Ebben a könyvben megtalálhatóak az energiavonalak, az energiapontok, a speciális masszázsterápiák egyes kórtünetekre és betegségekre.

Az 1970-es években szakemberek tanulmányozták az ábrákat, és bár néhány anatómiai pontatlanságot felfedeztek rajtuk, de azt állapították meg, hogy az energiarendszer leírása pontos. Az anatómia az ősi időkben kisebb szerepet is kapott, hisz például a boncolás tiltott dolog volt, és a sebészetnek sem voltak hagyományai.

Ma Bangkokban alapítvány működik a falusi doktorok tudásának összegyűjtésére és tanítására.   Amikor a nyugati orvoslás korlátai nyilvánvalóak, egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív gyógymódok iránt. Ahogy a nyugatiak elkezdték keresni keleten a tradicionális gyógymódokat, felfedezték a thai masszázst is.