A keleti gyógyászatban picit máshogyan használnak egyes kifejezéseket, mint megszoktuk, ilyen például a vér fogalma. Főként a kínai gyógyászatban jellemező, hogy a vér nemcsak az erekben folyik, hanem az életadó csi formájában is, a meridián csatornákban. A meridiánokat olyan láthatatlan csatornáknak tartják, amelyekben a csi és a vér együtt áramlik.

Amikor zavar keletkezik a meridiánokban, akkor a csi és a vér nem tud szabadon áramlani. Ennek hátterében állhatnak külső és belső tényezők is. A betegségek is többnyire azért alakulnak ki, mert testünk egyes részein túl sok, máshol túl kevés az energia és a vér.

Olyan külső tényezők befolyásolhatják az energia áramlását, mint például a szél, a hideg, a hőség, a tűz, a szárazság, vagy épp a nyirkosság. A helytelen életmód, és egyes negatív érzelmek lehetnek a belső okai az energia áramlás megakadásának, mint például az indulat, a düh, a félelem, az ijedtség, a szorongás, a bánat, a nyugtalanság.

A test 12 meridiánja 6 párt alkot. A 12 fő meridián mindegyike egy – egy belső szervhez kapcsolódik, a kar és a láb vonalát követve: máj, tüdő, vastagbél, gyomor, lép- és hasnyálmirigy, szív, vékonybél, húgyhólyag, vese, szívburok, hármas melegítő, epehólyag meridián. 2 különleges meridiánunk is van: a kormányzó és a befogadó, ezek nem állnak közvetlen összeköttetésben belső szervvel.

Mindegyik meridián párt egy Jin és egy Jang jellegű meridián alkot, és a párok együtt teremtik meg a külső és belső kapcsolatot, így biztosítva a szervezet működésének egyensúlyát. A meridián párok az ellentétes oldali karnál illetve lábnál kapcsolódnak össze. A meridiánvonalakhoz kapcsolódó szervek is ezen energiavonalak mentén kapcsolódnak egymáshoz, tehát a szerveknek is van külső és belső kapcsolata. A meridiánok tehát a test külső felülete és a belső szervek közti kapcsolatot, összeköttetést is biztosítják.

A meridiánok vonalán több száz akkupont található, ezek segítik a csi és a vér áramlását. Az akkupontok nyomása és masszírozása szabályozza a csi és a vér áramlását és a belső szervek működését.  A thai masszőr feladata tehát az energiacsatornák “feltöltése”, és a természetes és eredendő energiaáramlás útjába került akadályok felszámolása. Az akkupontokra irányuló nyomások segítik a relaxácót, lazító, fájdalomcsillapító hatásúak. Javul a vérkeringés, a nyirokkeringés, így a méregtelenítés is beindul, könnyebben távoznak a salakanyagok.