A thai ételekre jellemző a színek-ízek tobzódása, ugyanakkor harmóniája is.  Mondhatjuk, hogy a thai konyhában a nyugat és a kelet ötvöződik, egy kellemes mix formájában.

A thai konyha gerincét a vízben élő állatok alkotják, vízi növények fűszereivel kombinálva. Nem igazán jellemző, hogy nagyobb darabokban kínálnák a húsokat, inkább harapásnyi falatokat, ugyanígy a zöldséget is. Gyakori a párolás, de a grillezés és a sütés is kedvelt. Az olajban sült ételek és a wok kínai hatásnak köszönhető, a chili pedig a portugál misszionáriusoknak.

A három főétkezés mellett kedveltek a snackek is. Népszerű étel a tavaszi tekercs, a csirke vagy marha satay, a zöldségek mártásokkal kínálva, de sok levest és salátát is fogyasztanak.

A thaiok nem szeretnek egyedül enni, úgy tartják, az balszerencsét jelent. Gyakran ülnek együtt az asztalhoz, hogy megosszák egymással az ételt. Villát és kanalat terítenek az étkezéshez, a késre nincs szükségük, mert a hozzávalókat többnyire harapásnyi falatokra vágják.

Az ízekre jellemző, hogy általában egyszerre van jelen az édes, a sós, a savanyú és a fűszeres. Az ízek mellett az orr számára is kellemesek az ételek, gyakoriak az illatos fűszerek.

A rizs gyakran van jelen az asztalon. Régiónként más és más formában kedvelik, van, ahol ragacsos rizst szolgálnak fel, máshol párolt, pergőbb szemű, illatos jázmin rizst. A ragacsos rizsből desszertet is készítenek.

Különleges alapanyagokat is felhasználnak a thai konyhában, például a tücsköt, a selyemhernyót, de akár a vörös hangya lárváját is.

A fűszerek közül az egyik legfontosabba chili, de sokszor használják a citromfüvet, a gyömbért, a galanga gyökeret és a curry pasztát is. A thai curry más, mint az indiai, különbözik tőle állagában és összetételében is. A thai curryben a helyi fűszerek dominálnak, a galanga és a citromfű mellett fokhagymát, halszószt, citromlevet, kókusztejet és hagymát dolgoznak össze.

A citromfű évelő növény, kinézetre a zöldhagymára emlékeztet. Citrusos íze van, illóolaját rovarriasztónak és kozmetikai szerek illatosítására használják. Főzéskor többnyire egészben teszik az ételbe és a végén kiszedik.

A galanga gyökér szintén citrusos ízű, szárítva is megvásárolható. Fontos zöldségek a kínai fehér káposzta, és a vízigesztenye, a nálunk is ismert növények közül a padlizsán, és a szójababcsíra.

A halszósz egy meghatározó ízesítő, vitaminokban gazdag, erőteljes ízű. Gyakran utólagos ízesítéshez is használják.  Kedvelt szósz a szójaszósz és a sós osztrigaszósz. Csípős szósz a Sri Racha szósz, az országban népszerű.

A legnépszerűbb fogás a sült rizstésztás Pad Thai. A Pad Thai receptje a második világháború után született, a thai kormány megbízásából, és szimbólummá vált. Az alaprecept régiónként módosult, de mindegyik magában hordozza az édes, a sós és a savanyú ízeket.